PREPREČEVANJE PREVAR

Ključ do dologročne uspešnosti podjetja

Prevarantsko računovodsko poročanje je neetična praksa, pri kateri podjetja ali posamezniki namerno napačno predstavljajo finančne informacije v računovodskih izkazih. Cilj tega je zavajanje vlagateljev, delničarjev, regulatorjev in drugih zainteresiranih strani glede dejanskega finančnega stanja podjetja. Takšno poročanje lahko vključuje

Ali tvegate tudi v vaši organizaciji?

Različne študije kažejo, da so najpogostejše prevare iz področja prevarantskega poročanja prav PREVISOKO IZKAZANI PRIHODKI. (Vir, Bergant; Organiziranje računovodstva v povezavi z računovodsko funkcijo)

Ali imate popoln nadzor nad poslovanjem? 

V nadaljevanju prikazujemo zgodbo nekoč uspešnega ameriškega podjetja Enron. 

Prevare so na žalost del vsakdanjika v poslovnem svetu, a to ne pomeni, da morajo biti neizogibne. Mnogokrat se podjetja soočijo s preprečevanjem prevar šele takrat, ko je škoda že narejena. Toda kaj, če bi vaš računovodja ali vodilni zaposleni imeli znanje in orodja, da že vnaprej prepoznajo tveganja in nastavijo učinkovit sistem notranjih kontrol, ki preprečuje prevare?

S tem boste dosegli: 

  • Finančno stabilnost: Prevare lahko povzročijo znatno finančno škodo, kar lahko ogrozi delovanje podjetja. Z učinkovitim sistemom notranjih kontrol lahko preprečimo izgube in zagotovimo stabilnost poslovanja.
  • Povečali se bo ugled podjetja: Zaupanje strank, dobaviteljev in zaposlenih je temelj uspeha vsakega podjetja. Prevare lahko močno omajejo ugled podjetja, kar lahko privede do izgube poslovnih priložnosti in težav pri privabljanju talentov.
  • Izognili se boste pravnim in zakonskim zapletom: Podjetja, ki se ujamejo v prevare, se lahko soočijo z visokimi pravnimi stroški in kaznimi. Preprečevanje prevar je tudi del skladnosti z zakonodajo in regulatornimi zahtevami.

Zgodba o podjetju Enron
(in posledicah prevarantskega računovodskega poročanja)

Enron je bilo nekoč eno izmed največjih podjetij v ZDA, ki je poslovalo na področju energetike. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je podjetje hitro raslo in bilo zelo cenjeno na Wall Streetu. Vendar pa je konec leta 2001 podjetje nenadoma razglasilo stečaj, kar je bil eden največjih korporativnih škandalov v zgodovini.

Kaj se je zgodilo?

Vodstvo Enrona, skupaj z računovodsko družbo Arthur Andersen, je sodelovalo pri obsežnem prevarantskem računovodskem poročanju.

Uporabljali so kompleksne in nejasne računovodske prakse, da bi prikrili dolgove in napihnili dobičke. Nekatere izmed teh praks so vključevale:

  1. Skrivanje dolgov v posebnih namenih ustanovljenih podjetjih (SPE): Enron je ustvarjal partnerstva in podjetja, ki so bila ločena od matičnega podjetja, v katera so prenesli svoje dolgove, tako da ti niso bili vidni v njihovih finančnih izkazih.
  2. Umetno ustvarjanje prihodkov: Enron je uporabljal “mark-to-market” računovodstvo, kar jim je omogočilo, da so prihodke iz dolgoročnih pogodb poročali kot takojšnje prihodke, četudi denar še ni bil prejet.
  3. Nerealistične ocene prihodnjih dobičkov: Podjetje je ustvarjalo napačne napovedi prihodnjih dobičkov, ki so temeljile na izredno optimističnih in nerealnih predpostavkah.

Posledice

Ko so nepravilnosti prišle na dan, so vlagatelji izgubili zaupanje v podjetje, vrednost delnic Enrona pa je strmoglavila. Podjetje je konec leta 2001 razglasilo stečaj, zaradi česar je več tisoč zaposlenih izgubilo službo, vlagatelji pa so utrpeli milijardne izgube. Škandal je tudi privedel do propada računovodske družbe Arthur Andersen, ki je bila ena izmed petih največjih računovodskih podjetij na svetu.

Enronov škandal je izpostavil pomen etičnega računovodskega poročanja in potrebo po strogem nadzoru in regulaciji računovodskih praks. Prav tako je pokazal, kako lahko prevarantsko računovodsko poročanje povzroči ogromne škode ne samo podjetju in njegovim zaposlenim, temveč tudi širšemu finančnemu sistemu.

dejavniki prevarantskega poročanj

Kako lahko računovodja ali vodilni zaposleni pomagajo preprečevati prevare?

  • Izobraževanje in usposabljanje: Zaposleni morajo biti seznanjeni z različnimi vrstami prevar, znaki, ki nakazujejo na goljufije, in najboljšimi praksami za preprečevanje. Redno izobraževanje in usposabljanje so ključni za ozaveščanje in proaktivno ukrepanje.
 
  • Vzpostavitev sistema notranjih kontrol: Sistem notranjih kontrol je temelj preprečevanja prevar. To vključuje ločevanje dolžnosti, redne revizije, spremljanje finančnih transakcij in vzpostavitev jasnih postopkov za prijavo sumov.
 
  • Kultura etičnega poslovanja: Vodstvo mora postaviti zgled in spodbujati kulturo integritete in preglednosti. To vključuje jasno komunikacijo o ničelni toleranci do prevar in vzpostavitev etičnih smernic, ki jih morajo upoštevati vsi zaposleni. 

IZBIRA DOBREGA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA JE KLJUČNA

Magistrski program traja 2 leti. Po končanem programu pridobite naziv magister /magistrica financ in računovodstva (mag. fin. in rač.). V študiju pridobite 120 kreditnih točk.  Imeli boste 13 obveznih predmetov; 2 izbirna predmeta in magistrsko delo. 

Čas študija je 1 leto. S študijem pridobite 54 kreditnih točk.  Imeli boste 7 obveznih predmetov in enega izbirnega. Za pridobitev certifikata morate imeti opravljene vse izpite (zaključno delo ni potrebno). 

 

Če potrebujete samo kakovostno znanje, si oblikujte študij po lastni izbiri. Na urniku izberite predmete, ki jih želite poslušati in se jim pridružite. Lahko pristopite k izpitu ali pa pridobite le potrdilo o udeležbi. 

Zakaj izbrati naše programe?

Naš izobraževalni program je zasnovan posebej za računovodje in vodilne zaposlene, ki želijo pridobiti poglobljeno znanje o preprečevanju prevar. Program vključuje:

  • Praktična izobraževanja: Delavnice in simulacije, kjer se udeleženci naučijo prepoznati in obvladovati tveganja prevar.
  • Najboljše prakse: Učenje iz resničnih primerov in študij primerov, ki prikazujejo uspešne strategije za preprečevanje prevar.
  • Podpora in svetovanje: Dostop do strokovnjakov, ki nudijo svetovanje in podporo pri implementaciji sistemov notranjih kontrol v vašem podjetju.

 

Preprečevanje prevar ni enkratna naloga.

Je kontinuiran proces, ki zahteva angažiranost in znanje.

Ali lahko računovodja krade ali zakaj prihaja do prevar?

Scroll to Top